Mitropolia Banatului Fundaţia Filantropia Timişoara
RSS
 

CIVICA

Înapoi la prima pagină

Serviciul de îngrijire a vârstnicului la domiciliu. Aria de desfăşurare a activităţii:

          Judeţul Timiş, Municipiul Timişoara.

         Activitatea în cadrul Serviciului de îngrijire a vârstnicului la domiciliu are ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii prin acordarea de îngrijiri la domiciliu persoanelor vârstnice dependente.

Plecând de la imperativul creştin al iubirii faţă de semeni, Serviciului de îngrijire a vârstnicului la domiciliu îşi propune să concretizeze cât mai mult din idealurile creştine ale filantropiei şi comuniunii de iubire. Principiile care ghidează activitatea sunt: respectul pentru viaţa şi pentru persoana umană, nediscriminarea, transparenţa şi dezvoltarea durabilă.

Misiunea Serviciului de îngrijire a vârstnicului la domiciliu este îndeplinită prin programe sociale, medicale, comunitare, educative, culturale.

Obiectivele serviciului sunt:

 1. Îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor vârstnice, care se confruntă cu probleme sociale şi medicale;
 2. Creşterea numărului de persoane îngrijite la domiciliu, scăderea numărului de persoane îngrijite în instituţii;
 3. Crearea unui model de calitate de servicii de îngrijiri socio-medicale la domiciliu pentru persoane vârstnice dependente;
 4.  Diseminarea acestui model la nivelul altor organizaţii;
 5. Asigurarea de servicii de îngrijire la domiciliu de calitate prin elaborarea şi respectarea standardelor de calitate;
 6. Implicarea comunităţii în furnizarea acestui tip de serviciu pentru persoanele dependente, în mod special a autorităţilor locale;
 7. Crearea de echipe multidisciplinare, ceea ce înseamnă că diferiţi profesionişti lucrează împreună, pentru identificarea şi rezolvarea problemelor sociale şi medicale ale persoanei vârstnice.

Serviciile oferite în cadrul Serviciului de îngrijire a vârstnicului la domiciliu sunt disponibile pentru orice persoană de gen feminin sau  masculin  care are statut de persoană vârstnică, indiferent de etnie, religie, apartenenţă politică, stare materială, vârstă, orientare sexuală. Serviciile oferite sunt gratuite.

Prin serviciul de îngrijire la domiciliu încercăm să ameliorăm starea de sănătate şi să reducem gradul de dependenţă al vârstnicilor care sunt imobilizaţi la pat, se confruntă cu grave probleme medicale şi sociale, sunt afectaţi de excluziune socială, sunt abandonaţi de familie, creând astfel un model de calitate de servicii de îngrijire socială şi medicală la domiciliu ca alternativă la instituţionalizare.

Activităţi:

 • asistenţă socială (coordonarea cazului, evaluarea şi reevaluarea nevoilor, consilierea beneficiarilor şi a familiei, informare şi sprjin pentru obţinerea de facilităţi, apărarea drepturilor şi intereselor clientului, relaţionarea cu alte organizaţii);
 • ajutor pentru activităţile de bază ale vieţii zilnice: igienă corporală, îmbrăcare şi dezbrăcare, igiena eliminărilor, hrănire şi hidratare, transfer şi mobilizare, deplasarea în interior, comunicare;
 • ajutor pentru activităţile instrumentale ale vieţii zilnice: efectuarea de cumpărături, activităţi de menaj, însoţirea în mijloacele de transport, facilitarea deplasării în exterior, companie, activităţi de administrare şi gestionare a bunurilor, activităţi de petrecere a timpului liber.

Referirea cazurilor către Serviciu se face prin sesizări de la instituţii ale statului, de la organizaţii nonguvernamentale, de la parohii şi instituţii de cult din Timişoara sau prin solicitare directă din partea persoanei vârstnice.

Numărul de beneficiari în prezent: 25

 

Responsabilităţile echipei de îngrijire:

 • profesionalism;
 • seriozitate;
 • onestitate;
 • legitimarea la domiciliul vârstnicului.

Serviciile Centrului respectă următoare etapele de intervenţie:

 1. referirea cazurilor către Centru;
 2. evaluarea iniţială;
 3. realizarea planului de servicii sau referirea către alte instituţii;
 4. implementarea activităţilor;
 5. monitorizarea cazului;
 6. evaluarea serviciilor de către beneficiari

Echipa Serviciului este formata din:

– 1 coodonator serviciu, 2 asistenţi sociali, 1 psiholog, 1 îngrijitori vârstnici la domciliu şi 4 voluntari studenţi în cadrul Universităţii de Vest din Timişoara – Facultatea de Sociologie şi Psihologie, secţia Asistenţă Socială.

Efectele benefice ale activităţii la nivelul comunităţii:

 1. Diseminarea acestui model la nivelul altor organizaţii;
 2. Asigurarea de servicii de îngrijire la domiciliu de calitate prin elaborarea şi respectarea standardelor de calitate;
 3. Implicarea comunităţii în furnizarea acestui tip de serviciu pentru persoanele dependente, în mod special a autorităţilor locale.
  Album foto: CIVICA

 

 

 

 

 

 

 

Evenimente

Precaritate şi polarizare – provocare pentru activitatea social-filantropică

Precaritate şi polarizare – provocare pentru activitatea social-filantropică evenimente

”DESCOPERĂ OMUL POTRIVIT LA LOCUL POTRIVIT!” evenimente

CAMPANIE DE BINEFACERE evenimente

Fundaţia Filantropia date de contact

Adresa: Bulevardul C.D. Loga nr. 7
Cod postal 300030, Timișoara

Telefon: (004) 0356 715 986
Fax: (004) 0372 873 641

Mail: office@fft.ro

februarie, 2018
L Ma Mi J V S D
« Iun    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  
Date de contact 
Mitropolia Banatului